ТАСС: Натовски войски на ротация в държавите от Югоизточна Европа 10.02 | 16:27

Алиансът укрепва позиции в България и останалите държави от Черноморския регион

От iNews.bg

НАТО ще продължи да засилва своето военно присъствие в региона на Черно море, включително чрез увеличаване на състава на военно-морските си сили, също така в разузнаването и по отношение възможностите за прехвърляне на подкрепления".

Това заяви генералният секретар на Алианса на среща с министри на отбраната. "НАТО усилва своето военно присъствие, включително с военно-морски сили и наблюдение с самолетите с радарни системи АУАКС, които се намират в Румъния, България и Турция. Следим ситуацията в Черно море постоянно", изтъкна Столтенберг.

Шефът на Алианса даде да се разбере, че Алиансът взема мерки за сигурността в Източна Европа. "Министрите ще вземат решение за по-нататъшното разширяване на нашето присъствие в Източна Европа, това ще изпрати ясен сигнал на всеки потенциален агресор", каза той.

От думите му стана ясно, че освен шестте щабове на НАТО в Източна Европа, които вече бяха създадени, ще бъдат създадени още два. Столтенберг не даде данни, но според ТАСС ще бъдат разполагани на ротационен принцип между 2 000 и 4 000 войници – въпросните подкрепления, за които той говори.

Водещи

Най-четени