Тачър смятала, че Англия ще е по-добре извън ЕС 09.05 | 10:36

Разкритието можело да разпали дебата за излизането на страната от съюза

От Христина Рафаилова

Бившият премиер на Англия Маргарет Тачър смятала, че Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Това разкрива биографът на Желязната лейди Чарлс Муур, цитиран от "The Telegraph”.

Според изданието това разкритие ще засили дебата относно бъдещето на Обединеното кралство като страна членка, който вече оказва натиск върху премиера Дейвид Камерън да приеме по-твърда линия спрямо членството в ЕС, твърди изданието.

Преди време консерваторите предупредиха, че те ще предложат по време на новата парламентарна сесия закон, който ще гарантира, че въпросът за ЕС ще бъде поставен на референдум след следващите избори.

Муур твърди, че Тачър достигнала до заключението, че Великобритания ще е по-добре извън ЕС през 1990 г. , изпреварвайки ратификацията на договора от Маастрихт през 1992 г. Въпреки че напуска премиерския пост през 1990 г., тя решава да изрази вижданията си. "Съветниците й й препоръчаха да не изказва това си мнение  в публичното пространство, тъй като това ще позволи на опонентите й да я изтласкат в покрайнините на обществения живот", заявява Муур.

В мемоарите си от 2002 г. Желязната лейди заявява, че не е немислимо излизането на страната от ЕС. Тачър твърди в тях, че се ЕС се нуждае повече от Великобритания, отколкото тя от него. Тя обаче се възпира да изрази пълната си подкрепа за напускането на съюза.

Водещи

Най-четени