Тереза Мей ще управлява в коалиция с противоречива ирландска партия 09.06 | 18:30

Кралица Елизабет й даде благословията си, но обществото е скандализирано от съюза с ДЮП

От iNews.bg

"Ще продължим да работим с нашите приятели и съюзници, по-специално от Демократичната юнионистка партия. Двете ни партии са в чудесни отношения от много години и това ми дава увереността, че ще можем да работим заедно в интерес на цяла Великобритания".

Това съобщи премиерът Тереза Мей след кратката си среща с кралица Елизабет Втора, на която тя като лидер на победилата партия в изборите официално поиска разрешение да състави ново правителство.

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат на 19 юни, както е предвидено, заяви Мей, цитирана от ТАСС.

Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия влиза в управлението

"Сега ще съставя правителство, което може да даде яснота и да води Великобритания напред. Това правителство ще преведе страната през критично важния етап на преговорите по Брекзит, които ще започнат след 10 дни", каза Мей.

"Британската Консервативна партия и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия ще работят заедно за сформиране на ново правителство", обяви бившият и най-вероятен бъдещ премиер Тереза Мей след консултации в Бъкингамския дворец, съобщават световните агенции.

Консерваторите се представиха неочаквано зле на предсрочните парламентарни избори на Острова, като загубиха над дузина от местата си в Камарата на общините и така се разделиха с пълно си мнозинство, докато лейбъристите значително подобриха своите позиции.

Обществото е шок, не иска коалиционния партньор

 

Това решение предизвика голямо възмущение и неодобрение сред обществото заради спорните възгледи на бъдещите коалиционни партньори.

Мервин Стори е председател на образователния комитет в партията и според него планетата Земя е на не повече от 10 000 години. Той не веднъж е изразявал мнението си, че човечеството и Земята наистина са създадени от Бог за 6 дни.

Според наблюдатели ДЮП ще се опитат да прокарат образователна реформа, базирана на креационистични възгледи (идеята, че човечеството, животът, Земята и Вселената са създадени от свръхестествено божество и стриктно спазване на библейските закони и норми).

Мнението им за абортите също не е особено популярно сред обществото. Лидерът на ДЮП Арлен Фостър заяви миналата година, че планира пълна забрана на абортите на територията на Великобритания.

ДЮП върна Северна Ирландия в Средновековието

В Северна Ирландия е забранено на жените да правят аборти, главно заради влиянието на ДЮП.

Изключение би могло да се направи единствено, ако животът на жената е застрашен, а в случаите на изнасилване – специална комисия "внимателно ще разглежда” всеки един случай, за да прецени дали може да бъде извършен аборт.

Много от членовете на партията не вярват и в глобалното затопляне. Миналата година министърът на околната среда в Северна Ирландия свали от телевизията реклама, която говори за глобалното затопляне, защото според него била пропаганда.

От партията не подкрепят и гей браковете, като неведнъж различни нейни членове са определяли хомосексуалната ориентация като "мерзост”.

Водещи

Най-четени