Терористка камикадзе се взривила във Волгоград 29.12 | 12:25

Загинали са 18 души, десетки са потърсили медицинска помощ

От Антония Михайлова

Взривът, прогърмял на жп гарата във Волгоград, е отнел живота на 18 души. Устройството е избухнало при влизане в гарата, при металотърсача на главния вход, съобщава NEWSru по данни на руското вътрешно министерство.

Волгоградският сайт vdv-s пише, че на това място обикновено се струпват много хора. Местната агенция "Высота 102" цитира думите на служител от охраната: "Някой искаше да влезе в сградата, но не беше допуснат… След това се чу взрив, в резултат на което поне един човек беше разкъсан." Руският Следствен комитет е образувал наказателно производство, признавайки официално взрива за терористичен акт.

Кореспондент на "Высоты" съобщава, че са загинали поне четирима души от охраната на гарата, които са осъществявали прегледите на влизане в сградата. Според един от шофьорите, обслужващи маршрутките на гарата, взривната вълна е изхвърляла хора през стъклата на гарата. Централният вход е взривен, практически по цялата фасада стъклата са избити.

ИТАР-ТАСС и РИА Новости, позовавайки се на Националния антитерористичен комитет на Русия, съобщават, че терористичният акт е извършен от терористка камикадзе. По същия сценарий през октомври във Волгоград беше взривен автобус. Тогава загинаха седем души.

При взрива на жп гарата, прогърмял в 12:45 часа московско време (10:45 българско) са пострадали десетки хора. Според ИТАР-ТАСС поне 50 души са потърсили медицинска помощ.

На мястото на трагедията работят специалисти по взривните устройства, ОМОН и кинолози с кучета. Хората от сградата са евакуирани.

*Информацията е актуализирана в 12:48 часа.

Водещи

Най-четени