Тест: Терористи проникват при британските депутати за минути 27.08 | 10:48

Специална проверка е показала сериозни „дупки“ в системите за сигурност

От iNews.bg

Тайно тестване на системата за сигурност на британския парламент вкара "терористи” при депутатите за по-малко от пет минути, съобщава The Telegraph. Изданието се позовава на свои източници. Според тях секретната проверка е извършена от полицейски части, които в ролята на "терористиса успели лесно и бързо да проникнат в сградата през реката и да се доберат до залата на Камарата на общините, където се провеждат основните заседания. Според източника на вестника между началото на "атаката” и влизането в залата са минали по-малко от пет минути, предаде БГНЕС.

"Експериментът показа, че над 100 депутати биха могли да загинат”, се посочва още в материала. Изпитанието е част от разследването на мартенската атака на Уестминстърския мост и нападението на полицай край сградата на парламента. След теста са били формулирани няколко основни препоръки за засилване на охраната на парламента. Става дума за необходимостта от поставяне на защитни бариери при реката, които няма да позволят на плавателни съдове да се доближат до сградата. Специална група за въоръжена охрана преминава в момента необходимо обучение за защита на речните входове в парламента.

Според представител на британския парламент службата за сигурност и полицията прилагат всички възможни усилия, за да осигурят необходимото равнище на защита на депутатите. "Въпреки че не можам да говорим подробно за особеностите на нашата система за сигурност, ние си сътрудничим тясно с полицията, специалните служби и други, за да може мерките за сигурност да бъдат ефективни и да съответстват на рисковете, с които се сблъсква парламентът”, заявил представителят.

Водещи

Най-четени