Тирана: Твърдо против сме нови граници на Балканите 24.08 | 15:05

Прешевската долина си е сръбска, но Белград да даде всички права на албанците, казва Бушати

От iNews.bg

Ръководителят на албанската дипломация Дитмир Бушати на следобедната среща с представители на политическите партии на албанците от Прешевската долина даде да се разбере, че Албания не подкрепя идеята за промяна на границите или размяна на територии между Косово и Сърбия. От изявлението му на срещата ясно се разбира, че официална Тирана вижда долината в бъдеще като част от територията на Сърбия, за разлика от това, което беше казано за нейната размяна със северната част на Косово. Министър Бушати увери събеседниците си, че албанската държава ще продължи да изисква от Сърбия да й даде това, което й се полага.

"Пряко задължение на сръбските власти е да гарантират цялостното възползване на албанското население от правата им в Сърбия, като зачитат ангажимента, произлязъл от преговорния процес с ЕС, както и в съответствие с международните норми. Това, което искаме от Сърбия за вас е да осигури - ни повече, ни по-малко – онова, което по право се полага на сърбите в Косово", заяви Бушати.

На срещата специално бе отделено място на косовско-сръбския диалог, като министър Бушати подчерта важността от продължаване на този диалог и неговата ориентация по ефективен начин, с пълното прилагане на постигнатите споразумения и насърчаване на интеграционните процеси в Косово. Председателят на Демократическата партия на албанците Рагми Мустафа и негови колеги от други политически партии на албанците от южната част на Сърбия (Прешевската долина) е предвидено да се срещнат и с премиера Еди Рама.

Водещи

Най-четени