Трети магнат напусна Икономическия съвет на Тръмп, отвратен от расизма 15.08 | 11:52

Поредният разочарован от новия президент е шефът на "Интел" Браян Крзанич

От iNews.bg

Изпълнителният директор на компанията "Интел" Браян Крзанич обяви, че напуска състава на икономическия консултативен съвет към Белия дом. Това съобщи самият той в писмено изявление, публикувано на сайта на компютърния производител.

"Подадох оставката си от Американския икономически съвет. Напуснах, защото искам да постигна напредък, докато изглежда много хора от Вашингтон са по-съсредоточени в това да нападат всички несъгласни с тях", посочва Крзанич в явна критика към президента Доналд Тръмп и неговата администрация.

Генералният директор на гиганта в производството на компютри стана третият, който напуска същият този съвет в последните няколко дни. По-рано оставките си подадоха Кенет Фрейзър - главен изпълнителен директор на американската фармацевтична корпорация "Мерк", както и Кенет Планк - генерален директор на производителя за спортни обувки и дрехи "Ъндър Амрър”.

Те обявиха публично, че напускат постовете си в знак на протест срещу реакциите на американската администрация към расовата омраза в САЩ.

"Американските ръководители са длъжни да почитат нашите основни ценности, като ясно отхвърлят тези демонстрации на омраза, сектантство и всякакви претенции за расово превъзходство, които са против американския идеал, че всички хора се раждат равни”, написа по-рано Фрейзър в "Туитър”.

Междувременно американци, протестиращи срещу идеята за превъзходство на бялата раса, проповядвани напоследък от Белия дом, събориха статуя на военен от силите на Конфедерацията в град Дърам, щата Северна Каролина. Това се случи на фона на нестихващи критики към президента Доналд Тръмп, че е закъснял да осъди неонацистите и белите националисти, предаде ДПА. 

1961237

Протестиращите в Дърам събориха статуя на военен на Конфедерацията в гражданската война в САЩ. Противници на паметниците на Конфедерацията твърдят, че те напомнят за най-мрачните епизоди от американската история, когато робството и расизмът са били законни.

В интернет бяха качени записи, показващи жена, която се изкачва по стълба и връзва с въже статуята пред сградата на местния съд, а след това протестиращите я събарят на земята и я ритат.

Организаторите на протеста в Дърам казаха, че той е в отговор на събитията в събота в Шарлотсвил, в щата Вирджиния, където 20-годишният неонацист Джеймс Фийлд се вряза в участниците в контрапротест срещу шествието на белите.

Агенциите съобщиха, че Фийлд се е възхищавал на Адолф Хитлер и е биел майка си. Младежът се увличал по тактиките на нацистката армия през Втората световна война.

Водещи

Най-четени