Три земетресения хвърлиха Италия в паника (СНИМКИ) 27.10 | 07:57

Хиляди хора прекараха нощта на открито

От iNews.bg

Италия беше разтърсена от общо три силни земетресения миналия ден. Последното бe усетено някъде около полунощ местно време. Заради трусовете стотици сгради в Умбрия и Марке, където е епицентърът, бяха разрушени. Хиляди хора пък прекараха нощта на открито заради страх, че стихията отново ще ги сполети.
Експертите отбелязват, че е истинско чудо, че няма жертви. Много хора обаче са с леки наранявания, а има и едно дете, което е по-сериозно пострадало, но без опасност за живота, съобщи Нова тв.
Сред засегнатите са не само частни сгради, но и няколко средновековни селища, както и средновековни църкви. Две села, в които живеят предимно стари хора, пък са напълно сринати.
Първото разместване на земните пластове бе с магнитуд от 5.5 по Рихтер и е регистрирано след 19:00 местно време. Два часа по-късно последва втори трус – този път от шеста степен (6.1). Имало е и трети силен трус с магнитуд 4.7.
1796141
Местните разказват, че най-силно са усетили първото раздрусване. Причината за това е фактът, че епицентърът е на малка дълбочина – някъде около 6 км, обясняват експертите.
Земетресението бе почувствано много силно в столицата Рим. Заради свличане на земна маса бе затворена една от основните пътни артерии, излизащи от Рим и водещи към поразената зона Умбрия. Също така в зоната на епицентъра е забелязано сериозно отместване на планински масив.
1796139

Водещи

Най-четени