Триполи падна – Триполи ликува 22.08 | 12:13

Остава неизвестна съдбата на полковник Муамар Кадафи

От Елена Коцева

Либийските въстаници заявяват, че контролират почти всички и всички главни райони на либийската столица Триполи.

Поддръжниците на полковник Кадафи не са оказали сериозна съпротива при влизането на войските на бунтовниците, съобщава БиБиСи.

На главния площад на Триполи – Зеления – вече часове противниците на режима на Муамар Кадафи ликуват. Тази сутрин те преименуваха Зеления площад на Площад на мъчениците.

Боеве обаче се водят около резиденцията на Муамар Кадафи. По сведения на очевидци на нейна територия се намират няколко танка, която отблъсват бунтовниците. Чуват се и стрелби.

Ръководителите на либийската опозиция призоваха по радио и телевизионния ефир своите поддръжници да се въздържат от насилие и излишна агресия и да поддържат реда в столицата.

Малко по-рано днес бе съобщено, че синовете на либийския лидер са арестувани и ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд. Става въпрос за Сейф ал Ислам и Мохамад Кадафи. И двамата се намират под домашен арест.

През юни съдът издаде заповеди за задържане на Кадафи, втория му син Сейф и началника на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Съдбата обаче на самия полковник Кадафи остава все още неизвестна. Има предположения, че бившият лидер на Либийската революция все още се намира на територията на столицата и не е избягал. Според военни източници той не е нито ранен, нито убит. 

Междувременно от ЮАР опровергаха информация, че са изпратили самолети, за да помогнат на Муамар Кадафи да напусне страната.  

Президентът на САЩ Барак Обача заяви, че Триполи вече се намира "извън контрола на тирана" и призова Муамар Кадафи да признае своето поражение и че времето на управлението му е приключило. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън прекрати своята отпуска и по спешност са завърна в Лондон, за да може да реагира на обрата на събитията.

Революцията в Либия започна в началото на годината като част от вълната на протести, която заля много от арабските държави.

Ситуацията в Либия обаче се разпростря отвъд площадните демонстрации и достигна до гражданска война.

На 17 март няколко европейски държави, начело с Великобритания и Франция започнаха операция по блокиране на небето над Либия с цел да спрат атаките на военните сили на Кадафи, а в края на месеца командването на операцията бе поета от НАТО. В нея се включи и България, като част от операцията по морската блокада на Либия в Средиземно море.

Водещи

Най-четени