Тръмп заплаши, че спира германските коли 25.08 | 19:02

Германците са много лоши, продават милиони автомобили в САЩ, ще спрем това, заявил президентът

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново направи изказване, с което повдигна вълни на възмущение в автомобилната индустрия. На прицела му отново са германските автомобилни производители, които според него продавали прекалено много коли в Америка.

Според германското издание Der Spiegel, президентът казал доста тежки думи по този повод на среща при затворени врати с представители на Европейския съюз.

"Германците са лоши, много лоши. Вижте милионите автомобили които продават в САЩ. Това е ужасно, ще спрем това нещо", заявил според германското списание Тръмп.

Естествено, от администрацията на Тръмп побързаха да заявят, че тези коментари не са насочени директно към Германия като цяло, а към дисбаланса в търговията.

Според доклад на Ройтерс търговският оборот на Германия в САЩ е нарастнал до около 15,7 млрд. долара в първото тримесечие на 2017 г., но не е ясно дали става въпрос само за автомобили или всякакви немски стоки.

Подобни брожения имаше и през януари, когато Тръмп заплаши германските автомобилни производители с 35% мито за всяка внесена в САЩ кола. Както можеше да се предполага, това не се отнася до германските автомобили, произведени в Щатите, като например BMW, които произвеждат своите SUV машини в Спартанбърг - най-големият завод на марката в света.

Тръмп не дава подробности за плановете си срещу германските производители, а по-интересното е, че не обелва и дума срещу азиатските автомобилни компании.

Но дилемата за президента на САЩ ще е интересна - самият той, въпреки антигерманската си реторика, притежава флотилия от чуждестранни возила, сред които и германски, коментира Der Spiegel.

Най-четени