Тръмп и Мей ще уговарят Путин да затвори чадъра над Асад 11.04 | 09:12

Сега е моментът да го убедим, че подкрепата му за Дамаск не е в интерес на Русия, смятат двамата

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей имат намерение да се опитат да убедят руския държавен глава Владимир Путин да оттегли подкрепата си за Башар Асад. Това са коментирали двамата в телефонен разговор снощи. За целта те ще използват предстоящата визита в Русия на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Както според Тръмп, така и според Мей, той може да постигне определени успехи по отношение на урегулирането на ситуацията в Сирия.

"Двамата се съгласиха, че посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва предоставя възможност да се стигне до прогрес в търсенето на решения, които ще доведат до устойчиво политическо урегулиране на нещата там", се казва в съобщение на пресслужбата на британския премиер, предаде "Интерфакс".

При разговора си Тръмп и Мей са изразили и мнението, че към момента се появява и уникална възможност Путин да бъде убеден, че съюзническите му отношения с режима на Башар Асад вече не представлява стратегически интерес за Русия.

Лидерите на САЩ и Великобритания са обсъдили също и ситуацията в Близкия Изток като цяло. Включително и заплахата за региона, произлизаща от Иран, съобщават още от пресцентъра на Тереза Мей. Тя и Тръмп са разговаряли също и за Северна Корея. Двамата са убедени, че светът, включително и Китай, трябва да окаже натиск върху Пхенян, за да бъде намалена заплахата, която предизвиква режимът на Ким Чен Ун.

Водещи

Най-четени