Тръмп на първо посещение в чужбина 20.05 | 12:08

Президентът на САЩ се приземи в Рияд, ще изнася реч пред мюсюлмански духовници

От iNews.bg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прави първото си официално посещение в чужбина от заемането на поста. То е в Саудитска Арабия. Самолетът му вече се приземи в столицата Рияд. Там по-късно днес той ще проведе разговори с лидерите в консервативното кралство, а утре ще изнесе реч по въпроса за исляма сред около 50 арабски и мюсюлмански държавници в неделя, предаде БГНЕС.

Според анализаторите, държавният глава на САЩ ще се опита да възстанови отношенията си с мюсюлманския свят. Той може да очаква топло посрещане с пристигането в богатата нефтена земя за разговори с крал Салман, но вътрешното настроение е помрачено след последните новини за обезпокояващи връзки между Вашингтон и Москва. Преди да замине, президентът каза на два пъти, че "силно ще защитава американските интереси" по време на осемдневното пътуване до Близкия изток и Европа, което представлява основен дипломатически тест за него.

Докато предшественикът му Барак Обама беше гледан с подозрение от арабските държави от Персийския залив заради симпатиите към шиитския регионален съперник Иран, Тръмп вероятно ще поеме по-твърда позиция срещу Техеран. Това, заедно с фокуса върху правата на човека и вероятното обявяване на нови сделки с оръжие, трябва да задоволи традиционните сунитски съюзници на Вашингтон. САЩ доставят оръжия, разузнавателни и военновъздушни услуги на водената от Саудитска арабия коалиция, която се бори срещу бунтовниците хути, които са подкрепяни от Иран и се противопоставят на правителството на президента на Йемен Абдрабо Мансур Хади .

Връзките на Тръмп с по-широкия ислямски свят все още са обтегнати след неговата забрана за пътуване, насочена към 7 страни с мюсюлманско мнозинство. Очаква се той да поиска повече от Персийския залив за борбата с екстремистите от "Ислямска държава" и други джихадистки групи.

След Саудитска Арабия лидерът ще се отправи към Израел и палестинските територии, където се надява да съживи мирния процес. Той ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим и палестинският президент Махмуд Абас във Витлеем. Докато повечето президенти на САЩ правят първото си пътуване в чужбина в съседна Канада или Мексико, 70-годишният Тръмп е избрал шест други спирки. Той ще проведе много лични срещи, включително с папа Франциск и новия си френски колега Еманюел Макрон. Президентът ще се срещне и с членове на Северноатлантическия алианс в Брюксел и ще присъства на срещата на върха на Г-7 в живописния сицилиански град Таормина.

Най-четени