Тръмп показа неуважение към мюсюлманската религия 26.06 | 13:55

За първи път Белият дом не проведе традиционната вечеря ифтар по случай Рамазан

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира пълно неуважение към мюсюлманската религия. Тази година Белият дом за първи път не беше домакин на традиционната вечеря ифтар по случай края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. С това Тръмп наруши почти 20-годишната традиция на президентската институция в САЩ, предаде бТВ.

Събитието се организира в Белия дом всяка година от времето, когато президент беше Бил Клинтън. То отбелязва края на Рамазана – периодът, в който мюсюлманите постят и се фокусират върху благородни каузи.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също е отклонил молбите да организира приема.

Тръмп често е критикуван заради антиислямистката си риторика включително и по време на предизботната си кампания, когато призоваваше за разследване на американските джамии.

Въпреки това президентът поздрави от свое име, от името на съпругата си Мелания и от това на американските граждани всички мюсюлманите за свещения им празник. Същото направи и Тилърсън.

За първи път Белият дом е домакин на ифтара по времето на Томас Джеферсън през 1805 г. През 1996 г., когато Бил Клинтън е президент, а Хилари Клинтън – първа дама, традицията беше възобновена. От 1999 г. тя се провежда всяка година и е била посещавана от важни американски лидери и дипломати - мюсюлмани.

Водещи

Най-четени