Тръмп с амбиции за укрепване на мира на срещата с Путин 29.06 | 12:06

С нетърпение очаквам срещата и се надявам да се разберем, каза президентът на САЩ

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп се надява, че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще намали напрежението в двустранните отношения и ще доведе до установяване на конструктивно сътрудничество между Москва и Вашингтон, което ще подобри международната сигурност. Това съобщи за ТАСС говорител на Държавния департамент на САК по повод съобщението за предстоящата на 16 юли срещу Тръмп-Путин във финландската столица Хелзинки, предаде БГНЕС.

"Президентът се надява, че срещата (в Хелзинки) може да спомогне да спадне напрежението и да доведе до конструктивно взаимодействие, което да укрепи мира и безопасността в целия свят”, подчерта служителят на външнополитическото ведомство на САЩ. Късно вчера прес-службата на Белият дом разпространи съобщение, в което се казва, че Доналд Тръмп "очаква с нетърпение" срещата с руския лидер Владимир Путин.

"С нетърпение очакваме това (срещата – ред.). Ако успеем да се разберем, ще бъде забележително”, отбеляза президентът, който се намира в щата Уискънсин, където посети новото предприятие на тайванската компании Foxconn ("Фоксконн"), която е подизпълнител на "Епъл” и сглобява техника за тази корпорация. По думите на Тръмп държавите по целия свят "трябва да започнат да се разбират” една с друга.

Путин и Тръмп се срещнаха за пръв път на 7 юли 2017 година на форума на Г20 в Хамбург. Същата година те разговаря в кулоарите на годишната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам, без този разговор да представлява пълноценна двустранна среща. Двамата президенти проведоха и няколко телефонни разговора, последният от който бе на 20 март тази година.

Водещи

Най-четени