Тунис строи стена на границата с Либия 08.07 | 14:38

Опитват се максимално да се защитят от Ислямска държава

От Йоанна Димитрова

Правителството на Тунис заяви, че обмисля да построи ограда, която да е по дължината на цялата граница за държавата с Либия. Целта е да се предотврати проникването на ислямски бойци.

"Стената, която ще покрие около една трета от границата, ще бъде готова до края на годината!", заяви премиерът Хабиб Есид в интервю. "

"Правителството вече е започнало строителството", каза Есид, въпреки че предупреди, че опазването на границата ще бъде много трудно.

Тунис се опитва да избегне най-лошото от безредиците, които засегнаха Либия, Сирия и Египет от 2011 г. насам. Насилието наранява икономиката, която се бори да се възстанови след свалянето на президента Зин Ел Абидин Бен Али.

Бариерата е една от мерките, която Тунис обяви за противодействие на заплахата от ислямския екстремизъм, която е насочена към туристическия сектор, който съставлява около 7 процента от икономиката на страната.

Причината за това решение е терористична проява на плажа в град Сус, в Тунис, при която загинаха 38 души. Тогава мъж на име Селфедин Резгуи откри огън по туристите на плажа. В интернет плъзна видео, което показва мъжът, стрелящ по хората. Много от загиналите бяха туристи от Великобритания и Германия, но сред тях имаше и белгийци, тунизийци и други. Правителството заяви, че убиецът е бил обучен в Сирия.

1533523

15278981527898

1527898

1533528

1527898

Водещи

Най-четени