Турските медии: Най-силното земетресение от 50 г. 09.01 | 09:48

Всички вестници пишат за труса от 6,2 по Рихтер, станало вчера следобед в Егейско море

От Кремена Бедерева

Всички турски вестници днес пишат за предизвикалото силна паника земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер, станало вчера следобед в Егейско море.

Изданията информират, че трусът с епицентър на 50 километра от остров Бозджаада, регистриран в 16,16 часа, е продължил 30 секунди. Земетресението е било на дълбочина 8,4 километра под морското дъно.

Турските власти съобщиха, че няма данни за пострадали хора и за нанесени материални щети, допълва БТА. Трусът е бил усетен на една трета от територията на Турция - най-вече в западната част - в градовете Чанаккале, Истанбул, Измир, Одрин, Текирдаг, Ескишехир, Кютахия, Бурса.

Най-силно е било усетено земетресението в европейската част на Истанбул, в Измир и най-вече в Чанаккале, което се намира на около 80-100 километра от о-в Бозджаада, информира в. "Хюриет".

Трусът е предизвикал силна паника сред населението, а улиците в цяла Западна Турция са се напълнили с хора. В минутите след земетресението са били блокирани телефонните и интернет връзките.

"Хюриет" информира, че 15 вторични труса с магнитуд между 3,3 и 3,8 по Рихтер са станали в следващия половин час след земетресението от 6,2, а до полунощ са били регистрирани общо 57 вторични труса с магнитуди от 2,3 до 3,8 по Рихтер.

Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че трусът в района на Бозджаада е най-силното земетресение, станало в региона през последните 50 години.

Кметът на град Чанаккале Юлгюр Гьокхан съобщи, че в окръга няма информация за разрушени сгради. Тъй като районът е със силна сеизмична активност, сградите, които се строят, са устойчиви на земетресения.

Гражданите се бяха поуплашили, но сега се успокоиха и всички се върнаха на работа, каза Гьокхан, цитиран от "Хюриет".

Водещи

Най-четени