Турция е категорична: Няма да признаем „недопустимия“ референдум в Крим 17.03 | 21:30

Този акт „нарушава териториалната цялост на Украйна“, заяви Давутоглу

От Мая Александрова

Турция заяви, че няма да признае "недопустимия" референдум, произведен в Крим, който завърши с голяма победа на гласовете за присъединяване на украинския полуостров към Русия, предаде AFP.

"Този референдум не е признат и не е легитимен", посочи турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу след среща с лидера на кримското татарско малцинство Мустафа Джемилев.

Парламентът на Крим провъзгласи днес независимост на полуострова от Украйна и поиска присъединяването му към Русия.

Давутоглу подчерта, че референдумът, който той определи като "недопустим свършен акт","нарушава териториалната цялост на Украйна". Той изрази надежда, че вотът няма да предизвика нови напрежения.

Турция, която е член на НАТО и поддържа тесни търговски отношения с Русия, има исторически връзки с татарската общност, която представлява 12% от населението в Крим, допълва БТА.

По-рано турският премиер Реджеп Ердоган се срещна с Джемилев и заяви, че запазването на териториалната цялост на Украйна е един от основните приоритети на турската дипломация.

"Безпокои ни случилото се и увеличаващото се напрежение. Турция полага големи усилия, за да няма стълкновения в Крим и кримските татари да не пострадат. Анкара също така води активна дипломатическа работа с цел запазване на суверенитета, както и на териториалната и политическата цялост на Украйна", каза Ердоган.

"Турция, заедно със западния свят, иска териториалната цялост на Украйна да бъде запазена. Ако НАТО вземе решение по този въпрос, Турция със сигурност ще се съобрази с него," каза Ердоган.

Водещи

Най-четени