Турция зове „Ислямската осморка“ за търговия в национални валути 04.11 | 17:30

Този призив бе отправен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в Анталия

От iNews.bg

Турция призовава за създаване на клирингова къща в рамките на т.нар. Ислямска осморка за търговия в национални валути, предаде БТНР.

Този призив бе отправен от турския външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в Анталия на Организацията за икономическо сътрудничество Д-8 (т.нар. Ислямска осморка), съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

Групата Д-8 бе лансирана през 1997 г. от тогавашния турски премиер Неджметтин Ербакан, като в икономическата група на мюсюлмански държави с нововъзникващи икономики влязоха Турция, Индонезия, Бангладеш, Египет, Иран, Малайзия, Нигерия и Пакистан.

"Ние преживяваме период на търговски войни. Най-добрият отговор ще бъде да използваме нашите национални валути в търговията", каза Чавушоглу на откриването на конференцията. "Турция се готви да търгува в национална валута със страни като Китай, Русия, Иран и Украйна. Продължаваме преговорите и с други държави. Възможно е да реализираме това и в рамките на Д-8. Затова ние предлагаме създаване на клирингова къща в рамките на Д-8", добави той.

Чавушоглу посочи, че страните трябва да работят повече за обновяването и съживяването си. "Ние може да увеличим нашата сила и потенциал с нови членове", каза още той.

Водещи

Най-четени