Турция и Саудитска Арабия с обща наземна операция в Сирия 13.02 | 16:20

"Има хора, които смятат, че Турция няма желание да участва в борбата срещу "Ислямска държава", но всъщност тя е тази, която прави най-конкретните предложения", казва Мевлют Чавушоглу

От iNews.bg

Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, ако има такава стратегия, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от местните медии.

Рияд изпраща военни самолети в базата "Инджирлик" в Турция за борба с джихадистите. Все още обаче не е ясно колко точно машини ще бъдат разположени там. Чавушоглу подчерта, че Саудитска Арабия показва голяма решителност по отношение на борбата срещу тероризма и дори изразила готовност да изпрати и военни части.

"Има хора, които смятат, че Турция няма желание да участва в борбата срещу "Ислямска държава", но всъщност тя е тази, която прави най-конкретните предложения", казва Мевлют Чавушоглу.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пък предупреди, че ако не спази договореното вчера в Мюнхен спиране на военните действия в Сирия, то в страната може да бъдат изпратени допълнителни войски от други държави, предаде "Дойче веле".

"Ако режимът в Дамаск не изпълни своите задължения, а иранците и руснаците не принудят Асад да направи това, то международната общност няма просто да стои като глупак и да наблюдава отстрани. Ще бъдат задействани мерки с цел оказване на по-силен натиск върху тях", заяви дипломат номер 1 на САЩ. Кери подчерта, че съществува възможност в Сирия да се появи "допълнителна наземна войска".

Водещи

Най-четени