Турция налива милиарди за образование 14.10 | 20:32

Бюджетът на Истанбулския университет е по-голям от този на пет министерства

От Антония Михайлова

Докато висшето образование в България изпитва сериозен недостиг на средства, в Турция университетите ще се простират нашироко.

За 2014 година бюджетът на Истанбулския университет ще бъде 785,5 млн. турски лири, след като на висшето учебно заведение грабна най-високия бюджет от увеличените с 11% средства за издръжка на турските университети, отпуснат от държавата за 2014 г.

Така в Турция вузовете получават 16 749 950 000 турски лири, които се разпределят между 102 държавни университета. Най-висок e бюджетът на Истанбулския университет, който през 2014 г.

Истанбулският университет, който е най-старият държавен университет на Турция, традиционно всяка година взема лъвския пай от бюджета, заделян за университетите.

Годишният бюджет на Истанбулския университет надхвърля общия бюджет на пет турски министерства. Това са министерството по европейските въпроси, министерството на науката, производството и технологиите, министерството на младежта и спорта, министерството на митниците и търговията и министерството на горите и водите.

На второ място е бюджетът на Университета Хаджеттепе в Анкара с 542,9 млн. турски лири, а на трето място – Анкарският университет – с годишен бюджет 537,5 млн. турски лири.

С най-малък годишен бюджет през 2014 г. ще бъдат Турско-германският университет - 29,6 млн. турски лири, Анкарският университет за социални науки и Техническият университет в Бурса.

А сред турските университети, които носят имена на известни държавници, най-висок е бюджетът на Университета Ататюрк в град Ерзурум, Източна Турция - 382 млн. турски лири, а най-малък е бюджетът на Университета Абдуллах Гюл в град Кайсери, Централна Турция - 53 млн. турски лири.

Водещи

Най-четени