Турция предава на Русия тялото на загиналия пилот 29.11 | 16:09

Бунтовници в Сирия убиха командира на сваления от турските ВВС руски самолет

От iNews.bg

Тялото на пилота на сваления от турските ВВС руски изтребител Су-24, вече е доставено в Турция и ще бъде предадено на Русия. Това съобщи РИА Новости, като цитира турския премиер Ахмет Давутоглу.

"Пилотът, който загина при нарушаване на турското въздушно пространство, ни бе предаден на границата със Сирия миналата нощ", каза Давутоглу пред журналисти в Истанбул.

Руски дипломат заедно с представител на турската армия ще отиде днес в провинция Хатай на сирийската граница, където тялото ще му бъде предадено, каза турският премиер.

Русия е категорична, че нейният бомбардировач се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция. След като машината е била уцелена с ракета от турски изтребител Ф-16, двамата руски летци катапултираха.

След съвместна операция на руски и сирийски правителствени военни единият бе намерен и спасен, а другият е бил убит от бунтовници в района на падането. Бунтовници обаче свалиха и руски военен хеликоптер, изпратен на спасителна операция след инцидента, при което загина още един руски военнослужещ.  

Водещи

Най-четени