Туск: Лондон да не бърза! Първо Брекзит, после новите отношения с ЕС 31.03 | 14:10

Планът на Брюксел за развода с Великобритания залага на тристепенни преговори, допуска и провал

От iNews.bg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че няма да има успоредни преговори за излизането на Великобритания от ЕС и бъдещите отношения между нея и съюза, съобщи Асошиейтед прес. След Срещата на върха в Малта Туск представи черновата на преговорните позиции на ЕС. Той бе категоричен, че излизането от съюза предхожда всякакъв вид нови отношения с Великобритания, но същевременно подчерта, че ЕС няма да наказва Обединеното кралство при преговорите за напускане, "защото Брекзит сам по себе си достатъчно наказание за Великобритания".

Туск представи насоки за излизането на Острова от ЕС пред останалите 27 държави от общността в столицата на Малта.

Брюксел обещава да не наказва Лондон

Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че гражданите във Великобритания и другите страни от общността не бива да бъдат използвани като "разменни монети". По думите му преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС "ще бъдат тежки, но това няма да бъде война".

Според подготвените насоки за Брекзит първо ЕС и Великобритания трябва да уредят напускането, а после като втори етап "може да бъде определено цялостно разбиране за рамката на бъдещите отношения".

В тях също така се посочва като основен приоритет въпроса за гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, както и за британските граждани, които живеят в другите страни от съюза. Отправя се и призив за "гъвкави и творчески решения" по въпроса за сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.

Варианти: Преходно споразумение или провал на преговорите

В документа от девет страници се сочи, че трябва да бъде "постигнат значителен прогрес" по преговорите за излизане, включително и по "сметката за развода" преди преговорите за бъдещите отношения да започнат. В черновата на наръчника се отбелязва, че ЕС е готов да обмисли "преходно споразумение" и че се готви за случай, при който преговорите ще се провалят.

Документът, който поставя основата за продължаващите две години преговори за Брекзит, сега ще бъде изпратен на европейските столици преди да бъде одобрен окончателно на срещата на високо равнище на 29 април.

Предвиждат се тристепенни преговори. По време на първата им част ще се обсъжда прекъсването на съществуващите отношения между Лондон и Брюксел. По време на втората част ще се поставят рамки за бъдещите преговори по евентуално търговско споразумение, а по време на третата част ще се обсъжда преминаването от старите към новите отношения.  

Германия: Великобритания ще насъсква страните-членки една срещу друга

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ЕС трябва да заеме твърди позиции по време на преговорите с Великобритания относно Брекзит, предаде Роюйтерс, цитирана от Фокус. Той предупреди страните-членки да бъдат готови, че Великобритания ще се опита да ги настрои една срещу друга и ги призова да бъдат единни при преговорите с Лондон.

"Искаме британците да са близо, но няма права без задължения", заяви Шойбле по време на интервю пред местни медии. Той посочи, че основната задача по време на преговорите е да се намалят до край щетите и за двете страни, но добави, че това би било сложно заради редицата въпроси, които ще изникнат по време на процеса.

"Великобритания няма да запази настоящия си достъп до Единния европейски пазар, ако не приеме правилата, свързани с него", добави министърът. И посочи, че целта не е да се наказва Великобритания и че Брекзит ще навреди и на нея, и на останалата част от Европа".




Водещи

Най-четени