Уго Чавес отново се влошава 05.03 | 09:31

Оперираният от рак в Куба лидер, страда от нова, тежка респираторна инфекция

От Елена Кирилова

Здравословното състояние на венецуелския президент Уго Чавес отново се е влошило. Той е развил нова, тежка респираторна инфекция, съобщава The Guardian.

През уикенда стотици протестиращи излязоха по улиците на Каракас с искане правителството да "каже истината" за състоянието на държавния глава. Те обвиниха властите, че не разкриват цялата информация за здравето на Чавес.

"Днес има влошаване на дихателната му функция. Отслабналата имунна система на Чавес е причината за новата инфекция", каза информационният министър Ернесто Вилегас в последното си официално изказване.

"Президентът получава лечение чрез химиотерапия, заедно с други допълнителни процедури. Състоянието му продължава да бъде много деликатно", допълни той.

Преди две седмици 58-годишният Чавес направи изненадващо завръщане със специализиран транспорт от Куба във Венецуела. Правителството заяви, че той остава в плътно охраняван апартамент във военната болница в Каракас.

Социалиалистическият лидер не се е появявал в публичното пространство от операцията му в Хавана от 11 декември. Това беше неговата четвърта операция на рак в тазовата област, открит през средата на 2011 г.

След последната интервенция Чавес претърпя множество усложнения, включително кръвоизлив и ранна тежка респираторна инфекция, за която властите твърдят, че е била под контрол.

Той има проблеми с говора, защото диша чрез тръба, но въпреки това дава заповеди на министрите в писмен вид, посочват още от правителството.

Тези дни правителството е разгневено заради слуховете, че Чавес може да е починал. Властите заявиха, че тази информация е пусната от "крайнодесни фашисти".

Водещи

Най-четени