Украинските диспечери снижили височината на разбития самолет 18.07 | 20:00

През целия полет боингът се намирал във въздушното пространство, разрешено за полети от Евроконтрол

От Антония Михайлова

Украински диспечери поискали от екипажа на Boeing 777, претърпял катастрофа в Донецка област, при полета над територията на страната да се снижи с 600 метра от планираната височина, се казва в съобщение на Малайзийската авиокомпания, качено на нейния сайт.

По данни на авиопревозвача рейс MH17 подал плана за полет с молба да лети с "близка до оптималната" височина от 10 600 километра през цялото въздушно пространство на Украйна. Но при навлизането над територията на страната местните диспечери поръчали на пилотите да снижат до 10 000 км.

В съобщението се отбелязва, че през целия полет самолетът се е намирал във въздушно пространство, разрешено за полети от Европейската организация по сигурност на въздушната навигация (Евроконтрол). Сега полетите на авиокомпаниите заобикалят въздушното пространство на Украйна изцяло.

Лайнерът на Малайзийските авиолинии, летящ по маршрут от Амстердам до Куала Лумпур, на 17 юли претърпя катастрофа над Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда, сред които 80 деца.

По предварителни данни самолетът е свален с ракета от земята. Височината, на която летял лайнерът, изключва поразяването му от преносен зенитен комплекс. Според експерти само зенитно-ракетни комплекси "Бук" или С-300 могат да свалят самолета. С тях са въоръжени както Украйна, така и Русия.

Властите на Украйна и на Донецката народна република от продължаващия в Източна Украйна конфликт се обвиниха взаимно за трагедията. Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че не разполага с въоръжение, способно да порази граждански самолет на такава височина. Според опълченците инцидентът е провокация от страна на Украйна.

На свой ред Киев отхвърли обвиненията, като заяви, че районът, в който е свален самолетът, се намира извън обсега на действие на украинските средства за ПВО. Украинските власти потвърдиха, че опълченците не са завладявали боеспособни зенитни комплекси "Бук", но не изключиха, че такива системи са били доставени на донецките опълченци от Русия.

Руската страна отрича тези обвинения и твърди, че самолетът се е намирал в зоната на поражение на комплексите С-200 и "Бук", разположени до щаба на бойците, провеждащи операцията срещу "народните републики" в Източна Украйна, добавя Интерфакс.

Службата за сигурност на Украйна е монитирала записа на разговора, в който се твърди, че малайзийският самолет е бил свален от опълченците, заяви на свой ред говорителят на парламента на Новорусия Олег Царев.

"Това е монтиран запис. Възможно е част от разговора да е била реална, където става дума за сваления военен самолет Су. Той беше свален същия ден", заявил Царев в ефира на тв "Россия 24".

Службата за сигурност на Украйна качи в интернет запис от разговора, като твърдеше, че на него е записан гласът на командира на отряда на опълченците Горловка в Донецка област Игор Безлер, известен с прозвището Бес. Говорещият заявява, че малайзийският боинг е свален от опълченците на Чернухинския блокпост.

Представителите на опълчението твърдят, че не разполагат със зенитно-ракетни комплекси.

Водещи

Най-четени