Украйна готова за война - привежда армията в пълна бойна готовност 02.03 | 12:41

САЩ плашат Русия с пълна международна изолация

От Христина Рафаилова

Армията на Украйна е в пълна бойна готовност изпълняващият длъжността президент и главнокомандващ на въоръжените сили  Александър Турчинов е издал указ за въвеждането на армията в бойна готовност. Мобилизирани са  и 1 млн. души от запаса. 

 С него министрите от кабинета в Киев се задължават да  осигурят необходимата финансови, технически и материални ресурси, нужни за обезпечаването на правата и интересите на гражданите на страната, както и териториалната цялост на държавата и неприкосновеността на границите й. 

Външният министър на Украйна трябва да се свърже с дипломатическите мисии, подписали меморандума за неразпространение на ядреното оръжия от 5 декември 1994 г. това са САЩ, Великобритания, Северна Ирландия. Дипломат номер 1 трябва да отправи призив към тях за обезпечаване на безопасността на черноморската държава. 

Вътрешното ведомство пък ще трябва да осигури охраната на  ключови енергийни и инфраструктурни обекти.

Същевременно САЩ обявиха, че са стопирали решението са участието на президента Барак Обама ан срещата  на Г8 в Сочи. 

От администрацията на Белия дом коментираха, че в 90 – минутния разговор между Обама и Владимир Путин е станало ясно, че САЩ замразяват участието си подготовката на срещата на Г8. 

Американският държавен глава заплаши също така Русия с международна изолация. Обама е призовал Путин да изтегли военните формирования от Украйна. 

В близките часове САЩ ще проведе консултации с ООН, НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Същевременно правителството в Киев обяви, че подновява преговорите за асоцииране с ЕС. 

Водещи

Най-четени