Унгария затваря тотално границата за мигранти 25.03 | 16:05

Евентуално на територията на страната могат да се допускат такива, чиито молби са били одобрени

От iNews.bg

Унгария приема драстични мерки срещу бежанците. Страната е решила вече тотално да затвори границите си за нелегални мигранти. От вторник, 28 март, унгарските власти ще връщат всички, търсещи убежище обратно и няма да им се позволява влизане на унгарска територия.

Вътрешното министерство в Будапеща съобщи, че ще започне прилагането на новия закон за търсещите убежище. Целта на новите мерки е да не се позволява на мигранти с неясен статут да се движат свободно в страната и на територията на Европейския съюз, предаде БГНЕС. По този начин ще намалеят и рисковете за сигурността, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Тези, които искат да получат убежище, ще трябва да подават молби само в транзитните зони на унгарско-сръбската граница край Томпа (Келебия) и Реске (Хоргош). Там има 324 фургона и в тях са настанени около 100 мигранти. Временно се предвижда увеличаване на капацитета за прием в този център.

Транзитните зони са отворени 24 часа и мигрантите ще получават информация на техния роден език. Те ще получават отговор на молбата си в центровете. Само непълнолетните, под 14 години, може да бъдат настанявани в някои от социалните центрове във вътрешността на страната. Във фургоните има стаи с легла, топла вода и подсигурена храна три пъти на ден, а за децата - 5 пъти. В транзитните зони има и медицински екип, интернет, телевизия и места за религиозни молитви. След като получат отказ мигрантите веднага трябва да напуснат транзитната зона. "Всички институции и органи имат готовност за прилагане на новите мерки", подчертават от вътрешното министерство в Будапеща.

Водещи

Най-четени