Унгария няма да се поддаде на натиска за присъединяването на Украйна в ЕС 11.12 | 16:15

Евросъюзът се готви за конфронтация на върха за преговорите

От iNews

Унгария заяви в понеделник, че няма да се поддаде на натиска от други държави от Европейския съюз да даде зелена светлина за преговори за присъединяване с Украйна, подготвяйки сцената за конфронтация на срещата на върха на ЕС тази седмица, предаде Ройтерс.

Украинският външен министър заяви, че би било "опустошително" за страната му и за ЕС, ако срещата на върха на 14-15 декември не даде зелена светлина за преговори за членство и повече финансова и военна помощ за Киев, за да се защити срещу руската инвазия.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на помощта и преговорите за разширяване.

 

Други държави от ЕС, включително най-богатият член Германия, заявиха, че подкрепят започването на преговори с Киев за дългия процес на присъединяване към блока, но Будапеща се окопа в петите му.

"Мнозинството от европейските политици искат да вземат такива важни решения, които са напълно неподготвени и нямат стратегическо споразумение за бъдещето на Европа", написа външният министър Петер Сиярто във Фейсбук преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, която ще помогне за подготовката на срещата на върха.

"Няма да се поддадем на никакъв натиск... независимо откъде идва това, от кого и какъв вид изнудване е или обещание.

 

 

Унгария за първи път не е в противоречие с партньорите си от ЕС. Тя смекчи санкциите срещу Русия и миналия декември наложи вето на сделката за предоставяне на Украйна на 18 милиарда евро (19,4 милиарда долара) през 2023 година.

Будапеща в крайна сметка позволи тази помощ да мине, след като дни наред се пазареше за помощта на ЕС за Унгария, която беше блокирана поради опасения за демократично отстъпление при управлението на Орбан.

"Искам да вярвам, че европейците ще бъдат единни... и днес ще изпратим ясни послания на унгарския ни колега, за да може да бъде така", заяви френският външен министър Катрин Колона.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис го определи като "сблъсък на идеологии, между тези, които искат Европа да бъде силна, и тези, които изобщо не искат ЕС".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата на външните министри на ЕС, заяви, че ако на срещата на върха тази седмица не бъде постигнато съгласие за открити преговори за присъединяване, това ще покаже, че ЕС не е в състояние да изпълни историческите си ангажименти.

"Не мога да си представя, дори не искам да говоря за опустошителните последици, които ще настъпят, ако (Европейският) съвет не успее да вземе това решение", каза той, наричайки го "майката на всички решения".

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, а съмненията нарастват и относно бъдещата подкрепа на САЩ за Киев, докато президентът Володимир Зеленски се отправя към преговори във Вашингтон.

Всички тези решения - както и друго за това какъв би бил 12-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия след пълномащабната инвазия на Москва през февруари 2022 г. - изискват единодушната подкрепа на всички 27 страни от блока.

Тъй като ЕС отново се стреми да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква тази седмица изпълнителната Европейска комисия да отключи достъпа на Будапеща до 10 милиарда евро.

Дипломати заявиха, че свързаните с това опити на Грузия и Босна да засилят надеждите си за присъединяване към ЕС - подкрепени от Орбан - ще пропаднат, ако Унгария наложи вето на преговорите с Украйна, но някои също така заявиха, че компромис все още е възможен.

Онези, които очакват Орбан да отстъпи, описаха евентуален компромис, който хвърля началото на преговорите с Украйна до март, след като бъдат изпълнени окончателните условия. Други казват, че е възможно Орбан да не бъде убеден.

 

Водещи

Най-четени