Унгария спира бежанците с войници, хеликоптери и дронове 06.07 | 08:42

От тази нощ охраната на границата със Сърбия е увеличена с 50%

От iNews.bg

Унгарските власти реагираха веднага на засиления бежански поток към границите на страната. След като само в рамките на първата половина на вчерашния ден в страната незаконно се опитаха да влязат над 800 бежанци, от тази нощ охраната на граничната бразда със Сърбия е увеличена драстично. В района са били изпратени допълнително войници, жандармерия, хеликоптери, дронове, полицейски кучета и термокамери. От Будапеща обясняват, че мерките целят и охраната на Шенгенските граници.

Според директорът на полицията Карол Пап от полунощ до 12:00 ч. вчера в Унгария са се опитали да влязат нелегално 826 мигранти. 675 са били задържани, а 151 веднага върнати обратно от другата страна на оградата. Пап уточнява, че 6000 полицаи са ангажирани допълнително в охраната на унгарско-сръбската граница. Военният състав също е увеличен с над 50%.

"Най-голямата задача на унгарските войници е заедно с полицаите да охраняват граничния район с всички средства - човешки ресурс и техническо оборудване с цел предотвратяване на масово нахлуване на нелегални мигранти на унгарска територия", казва от своя страна началникът на Генералния щаб на армията генерал Тибор Бенке.

Най-четени