Управленският вариант на Меркел: Коалиция "Ямайка" 25.09 | 18:40

Ако социалдемократите продължават да отказват, остава ново правителство със свободните демократи и Зелените

От iNews.bg

Германският канцлер Ангела Меркел предприе първите крачки към формиране на нова коалиция, след като обяви план за разговори с три партии, предаде ДПА.

На пресконференция лидерът на страната каза, че консерваторите ще преговарят с настоящите коалиционни партньори в лицето на социалдемократите, които обаче отхвърлиха ново съвместно управление с християндемократите и баварския Християнсоциален съюз.

Ако партията на Мартин Шулц не промени позицията си, Меркел остава само с един вариант - ново, неизпитано правителство със свободните демократи и Зелените.

Обаче Ангела Меркел увеличи натиска над социалдемократите, за да преразгледат решението си.

"Всички партии са способни да се присъединят към коалиция и имат отговорност да помогнат за създаване на стабилна коалиция", поясни тя, след като блокът на християндемократите и Християнсоциалния съюз получи най-слабия резултат от 1949 г. насам.

Канцлерът добави, че стабилни бюджетни политики и вътрешната сигурност ще бъдат приоритетите на консерваторите на предстоящите коалиционни преговори.

399 места в 709-местния Бундестаг ще държат консерваторите и социалдемократите, ако се договорят за още една четиригодишна голяма коалиция.

Евентуална коалиция "Ямайка" ( консерваторите, свободните демократи и Зелените) би имала 393 места в долната камара.

На проведените вчера избори за парламент, партията на Ангела Меркел спечели близо 33% от гласовете и ще управлява четвърти мандат. Победата й обаче е помрачена от историческия пробив на открито антиимигрантската крайно дясна партия в парламента.

Водещи

Най-четени