Управляващите Македония партии издигат общ кандидат за президент 28.02 | 15:45

СДСМ и ДСИ в момента преговарят, ще изяснят името му до края на седмицата

От iNews.bg

Управляващата партия на премиера Зоран Заев СДСМ и нейният коалиционен партньор от албанския блок – Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети постигнаха съгласие за издиганвето на обща кандидатура за предстоящите президентски избори в Македония. Това стана ясно след среща между двамата днес в Скопие. Ахмети съобщи, че името на кандидата ще стане известно до края на тази седмица, предаде БГНЕС.

"Говорихме за конкретни имена. През следващите дни ще решим за един от тях. Ще има срещи и с други политически партии и така ще приключим тази инициатива. Решението ще бъде взето в петък”, каза още Али Ахмети. Той отказа да съобщи дали кандидатурите на Никола Димитров, министър на външните работи, и тази на Оливер Спасовски, вътрешен министър, са приемливи за него.

Али Ахмети за първи път днес проговори официално и на македонски. Лидерът на ДСИ винаги до моментта е говорил само на албански.

На 21 април ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в Македония. Ако, на първия тур, нито един от кандидатите не спечели подкрепата на над 50 на сто от избирателите, тогава ще има втори кръг – 5 май. Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право да участва в надпреварата, защото е втори мандат президент. Неговият мандат изтича на 12 май. Новият държавен глава на практика ще бъде и първият на Република Северна Македония.

Водещи

Най-четени