Устойчиви към отрова плъхове мутанти превзеха Лондон 07.04 | 09:58

Гигантските гризачи се множали заради строгите икономии на средства за борба

От iNews.bg

Нашествие от плъхове, които имат имунитет към отрова, превземат Великобритания. Жителите на Лондон практически всеки ден съобщавали за гигантски гризачи, които се промъкват в домовете им.

Специалисти по борба с вредителите казват, че резкият ръст на популацията на лъховете е предизвикан от мерките на строги икономии.

Армията от гризачи във Великобритания растяла не с дни, а с часове. Плъх с размери на котка бил забелязан миналия месец, когато се опитал да се промъкне в кухнята на лондонска къща. Проблемът е в това, че обичайните средства срещу гризачите не дават никакъв резултат. Според специалистите британските градски плъхове са си изработили имунитет към отровните вещества.

"С времето гризачите изработват резистентност към отровите. Те могат да ядат отрова и тя да не ги убива. Налага ни се да търсим алтернативи, които всъщност не са толкова много. Затова сега сме в задънена улица", разказва пред RT специалист по борба с гризачите.

Мерките на строги икономии се отразявали и на борбата с вредителите – властите били принудени да свиват разходите за унищожаване на гризачите. Освен това поради намаления обем събрани отпадъци имало повече боклуци, а това значи – и храна за тези животни. В резултат компаниите, занимаващи се с борба с вредители, процъфтявали – търсенето на техните услуги постоянно нараствало. Специалистът в тази област Рики Кларк казва, че британските столични плъхове ставали все по-нагли и охранени.

"Често чуваме истории, че плъхове хапят деца. Наскоро плъх се промъкнал в леглото на жена и изгризал косите ѝ, които миришели на кокосов шампоан. Тези случаи наистина шокират. И това още не е най-лошото, което може да се случи. Плъховете са способни да се промъкнат навсякъде и не е важно колко пари имате. Ако те видят точка за достъп или ако наоколо принципно има много плъхове, то можете да пострадате от тях така, както и всички останали", пояснява Кларк.

Колкото повече време отнема внедряването на нови средства, толкова по-висок е рискът за здравето на хората. Според съществуващите оценки в момента популацията на плъхове във Великобритания е от 10 до 80 милиона. Освен това тези животни много активно се размножават – само за една година една двойка може да произведе до 2000 малки.

Водещи

Най-четени