Утре ЕК одобрява падането на визите за турците 03.05 | 10:05

Брюксел знае, че Анкара няма да изпълни много от изискванията, но прави компромиси заради бежанската криза

От iNews.bg

Европейската комисия ще даде принципното си одобрение за отпадането на визовия режим за пътувания на турски граждани в ЕС. Това твърдят източници на ВВС. Според същите хора обаче институцията ще направи тази отстъпка по отношение на Анкара със сериозни резерви. До голяма степен причината е, че към момента Турция е успяла да изпълни около половината изисквания, които стоят като условие за либерализация на визовия режим с ЕС.

Преди малко повече от две седмици от ЕК официално обявиха, че от общо 72 условия за отпадането на визите, Анкара е изпълнила 37. Тогава беше отбелязано и че сред неизпълнените са много важните за ЕС изисквания за свободата на словото, безпристрастната и справедлива съдебна система, проблемното законодателство по отношение на правата на малцинствата и др., припомня "РИА Новости".

Според източниците на ВВС изпълнението на тези изисквания всъщност е слабо вероятно. В същото време обаче властите в страните-членки са под сериозен натиск от страна на обществото, което изисква час по-скоро да бъде решена бежанската криза. И поради тази причина от Брюксел са готови на големи отстъпки, отбелязва още британската телевизия.

Водещи

Най-четени