ФБР: „Ислямска държава“ сменя войната в Сирия и Ирак с атентати в Европа 28.09 | 14:25

През следващите 2 до 5 години ЕС ще се сблъска с атентати, които никой никога не е виждал

От iNews.bg

"Ислямска държава" ще потопи в кръв Европа. И това ще се случи скоро. Позициите на терористичната организация в Близкия Изток отслабват все повече, затова тя ще промени тактиката си и ще се съсредоточи в организирането на атентати в Европа, особено в западните държави. Такова предупреждение отправи директорът на ФБР Джеймс Коми по време на изслушване в Сената на САЩ.

Според него "Ислямска държава" няма да издържи още дълго в Сирия и Ирак. Затова джихадистите възнамеряват да сменят стратегията. "Т.нар. халифват ("Ислямска държава") ще бъде разгромен. Но това няма да попречи на организацията да съхрани терористичната си дейност в течение на следващите 2 до 5 години. И това ще бъде нещо, което ние все още не сме виждали", казва Коми, цитиран от "РИА Новости".

Шефът на ФБР предупреждава, че във връзка с това САЩ трябва да бъдат готови да се противопоставят и да устоят на тази заплаха заедно със съюзниците си и най-вече тези в Западна Европа.

В момента "Ислямска държава" е една от най-сериозните заплахи за сигурността по света. За 3 години терористите успяха да подчинят значителни територии в Сирия и Ирак. Според различни оценки контролираните от тях земи достигат до 90 хил. кв. км. Данните за броя на членовете й също варират, като най-често се споменават цифри от 50 до 200 хил. души. Паралелно с това те се опитват да разпространят влиянието си и в Северна Африка, по-конкретно в Либия.

Водещи

Най-четени