ФБР разследва дали Тръмп работи в полза на Русия 12.01 | 17:29

Разследването, което е едновременно криминално и контраразузнавателно, започнало още през 2017 г., веднага след уволнението на Джеймс Коми, твърди The New York Times

От iNews

През 2017 г. Федералното бюро за разследване (ФБР) е започнало разследване дали американският президент Доналд Тръмп работи в полза на Русия, пише авторитетният американски вестник The New York Times, цитиран от ТАСС.

Разследването, едновременно контраразузнавателно и криминално , е било започнато, след като президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коми през май 2017 г., съобщава вестникът, цитирайки анонимни източници.

Контраразнувателният аспект е бил насочен към това дали Тръмп съзнателно или несъзнателно работи за Москва и дали е заплаха за националната сигурност, пише вестникът. Криминалното разследване е било свързано с уволнението на директора Джеймс Коми.

Разследването на ФБР се превърна в разследване на специалния прокурор Робърт Мюлер относно намесата на Русия в изборите през 2016 г. и евентуално тайно споразумение между неговата кампания и Москва, припомня изданието.

The New York Times пише, че ФБР е подозирала връзки на Тръмп с Русия по време на кампанията през 2016 г.

Но ФБР са отложили започването на разследване, докато президентът уволни Коми, който отказа да сътрудничи на новоизбрания тогава президент и стартира нововъзникващото разследване за връзки с Русия, което сега се ръководи от Мюлер.

Американският президент Доналд Тръмп многократно определя разследването на Мюлер като "лов на вещици" и го разглежда като петно върху легитимността на неговото президентство.

Водещи

Най-четени