ФРОНТЕКС спря 115 нелегални емигранти 05.11 | 20:11

Това е първият път, когато екип на ФРОНТЕКС се разполага в членка на съюза

От Елена Коцева

Гранични екипи на Европейския съюз, разположени да патрулират североизточната сухопътна граница на Гърция с Турция, арестуваха първата вълна от нелегални имигранти, съобщава БТА.

Това е първият път, когато екип на Агенцията за външните граници на Европейския съюз (ФРОНТЕКС) се разполага в членка на съюза от създаването на екипите през 2007 г.

Над 100 граничари от ФРОНТЕКС започнаха да патрулират границата от вчера в района между Неа Виса и Орестиада. Агенцията на ЕС се съгласи за изпрати 175 служители миналия месец след като Гърция поиска помощ заради нарастналия брой бежанци, предимно от Африка и Афганистан, опитващи се да преминат границата на път за ЕС.

Inews припомня, в мисията се включват и 11 български гранични полицаи, преминали през специално обучение. 
За целта на съвместната операция на територията на Република Гърция бяха разположени и технически средства от страните –членки: хеликоптери, автобуси, мини бусове, като един от тях е български, патрулни автомобили (2 от България), мобилни термовизионни системи (2 от които български), мобилни лаборатории за изследване на документи и други.

Екипът на ФРОНТЕКС успя заедно с гръцката гранична полиция да арестува 115 нелегални имигранти в рамките на няколко часа.

Водещи

Най-четени