Франция избира парламент на балотаж, Макрон очаква убедителна победа 18.06 | 10:25

Президентът може да се окаже с рекордно мнозинство депутати - 80%

От iNews.bg

Избирателните секции във Франция отвориха врати за втория тур на парламентарните избори, на които се очаква президентът Еманюел Макрон да спечели голямо мнозинство, предаде ДПА. Гласуването ще продължи до 18.00 ч. (16.00 ч. по Гринуич) в цяла Франция и до 20.00 ч. (18.00 ч. по Гринуич) в големите градове. Очаква се агенциите за проучване на общественото мнение да оповестят очакваните резултати малко след затварянето на секциите.

Само 4 от общо 577 места във френския парламент бяха спечелени на първия тур при мажоритарната избирателна система във Франция. Титулярите за останалите 573 ще бъдат определени днес.

Опозиционните партии се стремят да подтикнат избирателите да гласуват, след като над половината от 47,6 милиона гласоподаватели останаха по домовете си на първия кръг, отбелязва ДПА.

Партията "Република, напред!" (LREM) на президента Еманюел Макрон може днес да спечели поне 80% от местата в долната камара на парламента сред избирателна активност. Тя обаче се очаква да е по-ниска и от първия тур и вероятно ще падне до 47% от имащите право на глас.

В същото време правителството потвърди в петък, че ще извърши реформа, с която да се увеличи представителството на малките партии.

Две допитвания, огласени в петък, показаха, че LREM може да спечели между 430 и 470 от общо 577 места за народни представители. Далеч назад ще остане традиционната десница - "Републиканците", със 70-95 места, следвана от социалистите - с 25-35 места и Националният фронт - само с 1-6 депутати.

Избирателната активност от първия тур бе 48.47%, а сега се очаква да намалее до 47%, най-ниското ниво в историята на Петата република.

Това означава, че партията на Макрон спечели една трета от гласовете на първия тур, но тази вечер може да се окаже с най-голямото представителство от десетилетия насам.

Опонентите на президента предупредиха, че подобно внушително мнозинство е заплаха за демокрацията и в парламента не остава пространство за сериозен дебат.

Избирателната система на Франция отстранява след първия тур кандидатите с по-малко от 12,5% от гласовете, а на втория тур печели този, който е събрал най-голяма подкрепа. Това означава, че на балотаж може да отидат до 8 кандидати, а победителят може да е събрал доста под 50% от бюлетините.

Новият министър на технологиите Мунир Махжуби заяви тази седмица, че правителството ще поиска парламента да се заеме с този проблем.

"Като въведем елемент на пропорционално представителство, партиите с малка подкрепа ще имат повече депутати. Това би било честно и най-вече би подобрило дебата", обясни 33-годишният политик.

Водещи

Най-четени