Франция на война с екстремизма 22.03 | 21:06

Ще се следят интернет, пътуванията в чужбина и затворите

От Андриян Георгиев

Франция повежда война с разпространението на екстремистки идеи, независимо дали става въпрос за посещаване на сайтове, пътувания в чужбина или създаване на социални контакти в затворите.

Това заяви президентът Никола Саркози, след като по-рано днес (22 март) спецчасти атакуваха дома на "стрелеца от Тулуза" Мохамед Мера и го ликвидираха след 32-часова обсада.

"От днес нататък всеки, който консултира интернет сайтове, които възхваляват тероризма, ще подлежи на наказателна отговорност. Всеки, който пътува в чужбина, за да бъде индоктриниран в идеологии, които водят до тероризъм, ще подлежи на наказателна отговорност. Разпространяването и възхваляването на екстремистки идеи ще бъдат наказвани съобразно наказателното право и в съответствие със съществуващите мерки за борба с тероризма", заяви френският президент.

Саркози се обърна към министъра на правосъдието Мишел Мерсие да започне задълбочена работа върху темата за разпространението на този тип идеологии в затворническа среда.

"Неприемливо е нашите затвори да се превръщат в развъдници на идеологии на омраза и тероризъм”, подчерта държавният глава на Франция, посочва bTV.

Той призова французите да не смесват понятията, като изтъкна, "че мюсюлманите във Франция нямат нищо общо с безумните мотиви на един терорист”.

Саркози припомни, че преди да стреля срещу деца и преподавател от еврейски колеж в Тулуза, Мохамед Мера  "уби от упор мюсюлмани". 

Водещи

Най-четени