Франция ограничава чуждите инвестиции 15.01 | 16:49

Откритостта не означава плячкосване на нашите технологии, заяви Мер

От iNews.bg

Франция планира да разшири законодателството, защитаващо нейните "стратегически" индустрии от чужди поглъщания, като добави към списъка технологии като изкуствен интелект, каза министърът на икономиката Брюно льо Мер, предаде БГНЕС.

"Не се заблуждавайте, Франция е отворена страна и искаме Франция да стане привлекателна" за чуждестранните инвеститори, каза Льо Мер на пресконференция. Въпреки това, "откритостта не означава плячкосване на нашите технологии, ноу-хау, нашите таланти".

През 2014 г. Франция прие така наречения закон Монтбур, определящ стриктен надзор над чуждите оферти за компании в ключови отрасли като енергетиката и транспорта.

Льо Мер заяви, че Франция сега ще определи "нова инвестиционна доктрина", за да осигури по-голяма яснота относно инвестициите на чуждестранни групи. Сега Париж също така ще гледа на цифровите сектори, включително съхранението на данни и изкуствения интелект, като на стратегически сектори, обект на стриктен надзор, ако има чуждестранни акционери.

Франция ще поиска от Европейската комисия, заедно с Германия, Италия и Испания, да формулират правила за чуждестранните инвестиции в Европа, посочвайки необходимостта от "защита на националните интереси".

Този ход съвпада с решението на кабинета на Германия миналата година да засили вниманието върху придобиванията на компании в стратегически отрасли от купувачи извън ЕС, като реагира на безпокойството в цяла Европа по отношение на китайските поглъщания.

Льо Мер, който придружава президента Еманюел Макрон по време на посещението му в Китай по-рано този месец, призова за "реципрочност" с търговските партньори на Франция и спазването на "ясни правила".

Водещи

Най-четени