Френската полиция няма да допусне „жълти жилетки“ до Шанз Елизе 23.03 | 11:16

Мярката е срещу насрочения за днес 19-и пореден протест там

От iNews.bg

Днес се очаква 19-ият пореден съботен протест на недоволство в Париж и други големи градове на страната.

Френската полиция забрани достъпа на протестиращите от движението "жълти жилетки" до емблематичния булевард "Шанз Елизе" след бунтовете от миналата седмица, при които бяха нанесени огромни щети, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС.

Правителството предупреди, че възнамерява да предприеме сериозни действия срещу всеки опит за насилие от страна на протестиращите. Властите ще разположат военни в Париж и Ница за пръв път от началото на демонстрациите, в опит да се гарантира сигурността.

През последните седмици обаче използването на антитерористичните подразделения за "усмиряване" на тълпата бяха остро критикувани.

Военен от антитерористичното звено "Сентинел" заяви пред френски медии, че той и колегите му изпитват "неудобство", когато ги изпращат да усмиряват протестиращи. "Всички момчета от звеното са войници – ние не знаем как да поддържаме реда", заяви военният, пожелал анонимност.

Протестите на "жълтите жилетки" започнаха миналия ноември като недоволство срещу поскъпването на горивата. Движението обаче скоро след това прерасна в бунт срещу елитарната система, за която демонстрантите обвиняват президента Еманюел Макрон.

Миналата събота протестите прераснаха в бунтове и мародерски прояви, при които бяха нападнати и ограбени десетки магазини и заведения на емблематичния булевард "Шанз Елизе". Собствениците претърпяха огромни щети тъй като полицията се оказа безсилна да спре нападателите. Правителството обеща, че подобни прояви няма да бъдат позволявани за в бъдеще.

Водещи

Най-четени