Френски прокурори разследват заразените бебешки млека 26.12 | 15:00

От iNews.bg

Френските прокурори започнаха разследване за заразеното със салмонела бебешко мляко и мащабното изземване на продукта, произведен от млечния гигант "Лакталис", предаде ДАРИК. 

Разследването ще се съсредоточи върху възможните обвинения за причиняване на неволни наранявания и застрашаване на живота на други хора, но също така и за възможни измами и неуспехи при извършването на изземване на продукта, казал източник от средите на прокуратурата на агенцията.

Разследването беше съобщено за първи път от френското списание "Поан".

През декември се появиха първите информации, че около 20 деца, които са консумирали мляко на прах "Лакталис", продавано във Франция и в чужбина.

Компанията, един от най-големите производители на млечни продукти в света, нареди на 10 декември първото голямо изтегляне на продукция от пазара - почти 7 000 тона пакети, произведени от фабриката в Краон, северозападна Франция.

По това време не се знаеше колко голяма част от потенциално опасното сухо мляко е била консумирана или е била в магазини по целия свят и обяви второ, по-широко изтегляне на продукти на 21 декември.

Изваждането от пазара на продукти засегна потребителите в страни като Китай, Пакистан, Бангладеш, Великобритания и Судан, което показва обхвата на компанията и трудностите при проследяването на всички потенциално опасните стоки.

Симптомите на салмонелата включват тежка диария, стомашни спазми и повръщане. Болестта - причинена от чревни бактерии от селскостопански животни - е опасна за много младите и възрастните хора, тъй като може да доведе до тежка дехидратация.

Общо 35 деца са боледували от салмонела във Франция от август, което е необичайно висок брой, който накара здравните власти да действат като при епидемия от заболяването.

Водещи

Най-четени