Френските спецслужби: Атентатите в Европа ще стават все по-смъртоносни 13.07 | 10:48

Терористите ще се насочат към по-мащабни удари с коли-бомби, може да започнат да използват и отрови, предупреждава доклад

От iNews.bg

Терористичните актове в Европа ще стават все по-кървави. Джихадистите ще преминат към стратегии, които ще им позволят да причиняват много повече щети и да убиват много повече хора. Това се посочва в специален доклад от 300 страници на френската парламентарна комисия, която проучва средствата и методите за борба с тероризма в страната, представен от шефът на френското вътрешно разузнаване Патрик Калвар. Според думите му джихадистите вече ще се насочат към използването на нови методи, които да им позволят по-мащабни терористични атаки от осъществените в Париж през 2015 г., когато загинаха 147 души, а други стотици бяха ранени.

От изказването на Калвар става ясно още, че основният стил на терористите ще останат самоубийствените атентати, предаде БТА. "Убеден съм, че ще се насочат към коли-бомби и взривни устройства, за да увеличат силата на атаките си. Знаем много добре, че ще използват този начин на действие. В крайна сметка ще пращат нападатели да организират терористични кампании", каза шефът на френското вътрешно разузнаване. Той допълва обаче, че не е задължително всеки терористичен акт да бъде съпътстван от смъртта на атентаторите.

В тази връзка Калвар отбелязва, че съществува опасност да бъдат използвани и т.нар. "мръсни бомби”. Една от най-сериозните опасности е "на въоръжение” при терористите да постъпи отровата рицин. Експертът отбеляза, че вече няколко групировки са изследвали това вещество в миналото. Например въоръжената ислямистка групировка, която извършваше терористични нападения в Алжир в началото на 90-те години, обмисляла да намазва дръжки на врати на коли с тази отрова, за да създава паника. Рицинът бил проучван също в Северен Ирак и в Панкиското дефиле в Грузия, което е било крепост на чеченски екстремисти. Калвар не посочи дали този нов подход към нападенията може да е непосредствена заплаха за Франция или други западни страни. Той отбеляза пред комисията, че не може да съобщи всичко.

Водещи

Най-четени