Френските спецслужби не откриват "руска следа" в протестите на "жълтите жилетки" 17.12 | 12:30

От iNews

Разследването, което провеждат френските служби за външно и вътрешно разузнаване, не успя да установи причастност на Русия към организирането на протестите, разтърсващи Франция вече месец. Това съобщава "Журнал дю Диманш ", позовавайки се на свой източник в спецслужбите, пише ТАСС.

"Към днешна дата причастност на Русия към движението на "жълтите жилетки" не е установена", е констатирал източникът. И е допълнил, че това не са крайните изводи. Той е изразил убеждение, чче Руската Федерация може да подкрепи опозиционните сили и националистите на евроизборите догодина, но не е привел никакви доказателства към предположението си.

По-рано министърът на външните работи Жан-Ив Ле Дриан заяви, че Генералният секретариат на националната отбрана и безопасност на Франция провежда разследване по медийни публикации, в които се говори за свързана с Русия подозрителна киберактивност в социалните мрежи, която уж съвпадала с периода на протестите.

Министерството на външните работи на Русия изрази протест в неделя във връзка със съобщения за опити на журналисти от осведомителната агенция Би Би Си до докажат причастност на Русия към протестите във Франция. Говорителят на външното ведомство Мария Захарова съобщи, че в Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа ще бъде изпратена съответната жалба срещу британските средства за масово осведомяване.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени