Хакери искат да изтрият спомена за Брайвик 01.08 | 13:19

Микроблогът на Андерс Брайвик в Twitter е бил нападнат от анонимните

От Елена Коцева

Микроблогът на Андерс Брайвик в Twitter е бил нападнат от анонимни хакери.

Първоначално хакерите са пуснали няколко съобщения, но после са хакнали всички съобщения оставни от Брайвик, съобщава в блога си вестникът The Village Voice.

Сред записите, които са оставили хакерите има и такива като "Андерс Брайвик – болно гадено копеле" и "Ние искаме, Адрес да бъде забравен".

"Ние сме против това медиите да го наричат маниак и чудовище. Той е един нещастен човек, едно празно място", призовават хакерите.

Преди да бъде взломен микроблогът в Twitter на Брайвик съдържаше преиначен малко цитат от Джон Стюарт Мил: Един човек със силна вяра има силата на сто хиляди други, които имат само интереси.

Предполага се, че атаката срещу блога на Брайвик е част от кампанията на анонимни норвежци, които искат да спрат говоренето за него. Миналата седмица пак анонимни хакери направиха опит да превърнат в шега и хумор манифеста на Брайвик и организираха кампания "Операция анти-манифест"

Те призоваха ползващите интернет свободно на редактират манифеста на нападателя, като добавят каквото искат свое и редактират неговите изречения, така че те за загубят смисъл.

Освен това редактираните копия бяха разпространяване във вида на оригнала.

iNews припомня, че на 22 юли Андерс Брайвик организира две нападения в Норвегия – атентат в центъра на столицата Осло и нападна младежки лагер на остров Утойя. В резултат на нападенията му 76 души загинаха. Брайвик призна извършването на престъпленията и сътрудничи на властите. Той не оказа съпротива при задържането си.

Според манифеста и идеологията на Брайвик идеята за нападенията е да се противопоставят на "ислямизацията на Европа" и допускането на много емигранти, които променят етническия състав на континента. Затова и нападенията бяха срещу правителствените сгради, където се помещават служители и привърженици на Норвежката работническа партия – в момента тя управлява страната. 

Водещи

Най-четени