Хелмут Кол е в интензивно отделение, здравето му било сериозно разклатено 03.06 | 16:31

Бившият германски канцлер е преминал две операции от началото на май

От Беатрис Николoва

Бившият канцлер на Германия Хелмут Кол се намира в интензивното отделение в университетската болница в Хайделберг, предаде AFP.

В началото на май 85-годишния Кол претърпя операция за смяна на тазобедрената става, а след това политикът се подложи и на стомашно-чревна операция. Агенцията цитира Spiegel online, според който Кол бил дълго време в безсъзнание и вече трета седмица се намира в интензивното отделение.

В отговор на журналистическите запитвания, офисът му съобщи, че след две претърпени операции Кол наистина лежи в болницата, но при дадените обстоятелства "състоянието му може да се определи като добро".

От пресцентъра му допълват, че след като излезе от болницата, Кол ще постъпи в специализирана клиника за рехабилитация и ще си вземе допълнителна почивка.

Канцлерът на обединението вече от няколко години е в инвалидна количка и се появява публично много рядко и на практика не дава изявления. 

Преди 5 години в Берлин беше издигнат паметник на Кол, Михаил Горбачов и Джордж Буш-старши - "бащите на обединението" - тогавашните канцлер на Германия, президент на СССР и президент на САЩ.

Кол, който е бил канцлер от 1982 до 1998 г., ръководи мирното обединение на страната му след падането на Берлинската стена и края на Студената война през 1989 г. Председател е на ХДС - партията на сегашния канцлер Ангела Меркел - от 1973 до 1998 г. Същата година бе обявен от европейските държавни глави за "Почетен гражданин на Европа" за приноса му към обединяването и сътрудничеството между държавите. Меркел беше приближена на Кол, който я въведе в кабинета през 1991 г., но по-късно тя се обърна срещу него, след като той беше въвлечен във финансов скандал, припомня AFP.

Тогава имаше съмнения доколко е бил законен начинът на финансиране на ХДС и дали това е оказвало влияние върху решенията на Кол, той отрече. 

Хелмут Кол напусна активната политика през 2002 г.

Водещи

Най-четени