Хиляди се заклеха във вярност на Чавес и социализма 11.01 | 11:03

На 10 януари Уго Чавес трябваше да положи клетва за своя нов мандат

От Елена Коцева

Стотици хиляди венецуелци се събраха в четвъртък пред президентския дворец в Каракас, където се заклеха във вярност към държавния глава Уго Чавес, родината и конституцията.

"В името на конституцията на Венецуела се заклевам в абсолютна вярност на родината, на водачеаството на Уго Чавес, заклевам се да защитавам конституцията, нашата народна демокрация, независимостта и правото на строителство на социализма в нашата родина." Тези думи са произнесени първо от вицепрезидента Николас Мадуро и повторени от участниците в колективната клетва.

В масовата демонстрация пред двореца в Каракас са взели участие хиляди хора, пристигнали от провинцията, както и много представители на чуждестранни делегации. Сред тях са били президентите на Никарагуа, Боривия и Уругвай, пише агенция Новости.

След клетвата Мадуро произнася реч, в която се обръща към Уго Чавес с думите: "Оздравявай, народът ти се закле в абсолютна преданост и ще изпълни своята клетва".

От началото на декември 2012 година президентът Уго Чавес се намира в Хавана, където претърпя четвърта поред операция във връзка с онкологично заболяване. Вече две години продължава лечението на Чавес, като през това време той преживя и кандидат-президентка кампания, като спечели своя четвърти мандат начело на Венецуела.

Именно вчера, на 10 януари, трябваше да се състои церемонията по встъпването в длъжност на настоящия президент за нов мандат. Здравословното състояние на Чавес обаче не позволява пътуване и участие в церемонията.
От близо две седмици непрекъснато се появява информация за влошаване на състоянието на президента, като имаше предположения и за изпадане в кома.

Преди два дни парламентът отложи церемонията по встъпването в длъжност на президента до момента, когато се стабилизира здравословно.

През 2008 година Уго Чавес успя да прокара чрез референдум промени в конституцията, които му позволиха да се кандидатира за президентския пост до живот.

Водещи

Най-четени