Холандия плаче: Страната очаква телата на загиналите на боинг 777 23.07 | 10:01

Следобед ще пристигне първият самолет, превозващ тленните останки

От Христина Рафаилова

16 часа днес "сянката" на смъртта ще надвисне с всичка сила над Холандия. Тогава се очаква да пристигне първият самолет, превозващ тленните останки на загиналите на борда на ударения над Източна Украйна самолет. 

Страната даде най-много жертви в трагедията, като 193-ма от загиналите са нейни граждани. 

В Холандия днес е ден на траур в памет на загиналите, уточнява BBC.   

Телата на загиналите ще бъдат идентифицирани в страната. Първоначално се очакваше това да стане още в Харков, където останките на загиналите бяха транспортирани вчера (22 юли). 

Премиерът Марк Рюте заяви, че процесът по разпознаването и прегледа на телата ще отнеме месеци. 

Откритите тела бяха съхранявани дълго във влакова композиция с хладилни вагони, която беше задържана от проруските сепаратисти. Вчера след разговори между премиера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай и малайзийския министър-председател Наджиб Разак бунтовниците "пуснаха" влака да замине за Харков. Опълченците предадоха и черните кутии на малайзийски експерти. 

Същевременно американското разузнаване заявим, че проруските бунтовници да свалили с ракета боинга погрешка, но за момента няма преки доказателства за вината на Москва в инцидента. 

Също така стана ясно, че Разак се е обърнал към главния прокурор на страната да проучи възможността да се образува дело срещу виновните за трагедията. 

Премиерът добави, че Малайзия осъжда страната, виновна за смъртта на толкова жертви, но без доказателства нямало да посочва с пръст виновника. 

Водещи

Най-четени