Холандия посреща ковчезите със загиналите на Боинг 777 още два дни 24.07 | 10:38

Една черна кутия записала звук от експлозия

От Христина Рафаилова

Холандия продължава да посреща "самолети на смъртта", превозващи останките на загиналите на брода на Boeing 777, ударен над Източна Украйна. 

Очаква се още ковчези да пристигнат днес в страната на лалетата, информира CNN. Първите 40 бяха превозени вчера ( 23 юли), след като дълго време телата на жертвите престояха в хладилни вагони в Украйна, държани от проруските сепаратисти. Пристигането на останките бяха отбелязани с ден на траур в Холандия.  

Властите в страната заявиха, че 74 ковчега трябва да бъдат транспортирани днес. Последните останки се очаква да пристигнат в петък (25 юли). Все още няма точна информация точно колко тела са били открити на мястото, където се разби малайзийският самолет.

В ниската земя ще бъде извършана идентификацията на телата, която според премиера Марк Рюте тя ще отнеме много време. 

Загиналите вчера бяха посрещнати с церемония, по време на която имаше залпове от оръжия. Беше изпълнена и ловна мелодия, която звучи, за да изпрати загиналите по време на война по техния последен път. 

Стартира и анализът на черните кутии. Според източници от Белия дом имало индикации, че са били подправени доказателства на мястото на катастрофата. Периметърът беше под контрола на бунтовниците. 

Холандският борд за сигурност, който е водещ в разследването какво се е случило със самолета, заяви, че вече са свалени данни от гласовите записи, които са чисти и годни за анализ. Предстои те да бъдат анализирани. 

Устройствата са били повредени, но паметта им е била здрава, заявиха експертите. Засега няма доказателства, че черните кутии са били манипулирани. 

Самописците са били транспортирани във Великобритания. Една кутия е записала техническа информация, а другата е "запаметила" звук, приличащ на експлозия.

Заради степната на увреждане на кутиите свалянето на цялата информация вероятно ще отнеме 2 дни. Данните ще бъдат изпратени в Холандия, след като бъдат изцяло източени. 

Водещи

Най-четени