Хървати се вдигнаха на протест срещу Истанбулската конвенция 25.03 | 15:52

Тя ще ни наложи родител 1 и родител 2 вместо майка и баща, казват протестиращите

От iNews.bg

Хиляди хора в Хърватия излязоха на улицата в знак на протест срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция. Консервативните кръгове, както и Католическата църква в страната, са срещу ратификацията на документа. Те твърдят, че подкрепят борбата срещу насилието над жени, но според тях конвенцията открива пътя за въвеждането на транссексуалните и трансджендър като отделни категории, съобщава "Дарик".

Демонстрациите са подкрепени както от обикновени граждани, така и от политици, включително бивши депутати от управляващата партия. "Министрите на това правителство стартираха ратификацията на Истанбулската конвенция не за да помогнат на жените и децата, а за да помогнат само на себе си", казва Мария Лукачин, един от организаторите на протеста. "Те казват, че сме изостанали, защото вярваме в Бог. Казват, че не разбираме. Но съм прочела и съм разбрала. Истанбулската конвенция отваря много въпроси. Истанбулската конвенция е срещу християнството", отбелязва Гордана Турич, бивш депутат от управляващата партия.

Според Кристина Павлович, също организатор на протеста, Хърватия се намира в повратна точка и хората трябва да решат дали страната ще избере запазването на семейството и традиционните ценности или ще тръгне по друг път, наложен отвън, от Брюксел, или като това, което виждаме в Канада, където ще има родител 1 и родител 2 вместо майка и баща. Поддръжници на конвенцията организираха по-малък контра протест, а полицията трябваше да раздели двете групи, за да не се стигне до сблъсъци след размяната на словесни обиди.

В края на тази работна седмица над 300 европейски граждански организации от няколко държави се обявиха за преразглеждане на конвенцията. В писмо до Съвета на Европа те настояват за поправки в документа, като спорните термини около понятието "джендър" се заменят с "равенство между жените и мъжете", както и да се даде възможност на държавите да предявят резерви по спорните и идеологически части на конвенцията.

Водещи

Най-четени