Хърватски медии побългариха македонския президент 01.07 | 11:55

"Голяма грешка!", възмущават се вестниците в Македония

От Филипа Тодева

Македонски медии се възмутиха от грешка на хърватските си колеги. Македонският вестник "Вечер" пише, че хърватските медии са допуснали "голяма грешка", като са представили македонския президент Георге Иванов като български държавен глава, предаде БТА.

Изданието отбелязва, че Иванов е в Загреб за тържествата по повод присъединяването на Хърватия към Европейския съюз.

Друг вестник – "Дневник", пък пише в статия: "София да не показва жестове на добра воля към Скопие." Изданието твърди, че след като десетина български интелектуалци, професори и политици тези дни поискаха от София да подкрепи Македония да получи дата за преговори с ЕС, друга група историци и професори чрез писмо са призовали България да не води политика на компромиси със Скопие.

"Като отговор на писмото, чрез което интелектуалци подчертаха, че подкрепата на Република Македония за начало на преговорите е европейска и националноотговорна българска позиция, твърде многобройна група призова София да не се връща към старата политика към съседа", пише "Дневник".

Връщането към политиката на компромиси и продължаващи отстъпки няма да допринесе нито за подобряване на имиджа на България в очите на най-младия съсед, нито за даване на права на нейните граждани, които се определят като българи, нито пък за прекратяване на езика на омразата или за отказване от национални и етнически териториални претенции към България", се казва в писмото, изпратено до българското държавно ръководство, обобщава скопският вестник.

Водещи

Най-четени