Целият свят срещу Пхенян заради изстреляните ракети 06.03 | 16:28

Северна Корея да спре веднага ядрената си програма или рискува нови санкции

От iNews.bg

Почти целият свят скочи срещу Пхенян по повод изстреляните 4 балистични ракети. Освен традиционните противници на Северна Корея в лицето на членовете ЕС и НАТО, Русия и Китай също вече остро се противопоставят на провокациите на Ким Чен Ун. Всички вече осъждат ракетните опити на Пхенян и призовават севернокорейците да престанат с дрънкането на оръжия и нарушаването на международни договори и конвенции.

Русия

Безусловно сме сериозно притеснени. Такива действия ще доведат до ръст на напрежението в региона. Призоваваме страните да проявят сдържаност, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. И допълни, че Русия ще обсъди създалата се ситуация с останалите заинтересовани страни. Коментарът му дойде като потвърждение на информацията, че Токио ще разговаря с Москва и с Пекин по повод действията на Северна Корея.

Япония

В Токио също осъдиха пускането на 4-те ракети, 3 от които паднаха в японската икономическа зона на морето. Външният министър на страната Фумио Кишида бързо обсъди ситуацията в тристранен телефонен разговор с колегите си от САЩ Рекс Тилърсън и от Южна Корея Юн Бьон Се. Договорено е изпращането на сериозен сигнал до Пхенян от страна на Съвета за сигурност на ООН.

ЕС

Европейският съюз е напълно солидарен с Южна Корея по отношение на изпитанията с ракети, извършени от Северна Корея, които представляват сериозно предизвикателство за мира. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерка Могерини. Тя допълни, че тези събития още веднъж потвърждават, че Евросъюзът е длъжен да продължи да бъде гарант за световния мир и е заинтересован да има силни съюзници. По-рано стана ясно, че действията на Пхенян ще бъдат обсъдени на днешния Съвет на ЕС с външните и военните министри на 28-те.

Китай

Китайската държава се обявява твърдо срещу изстрелването на ракетите от страна на Северна Корея. То се осъществява в нарушение на резолюциите на ООН, съобщава китайското външно министерство. От там допълват, че Пекин продължава да следи ситуацията и категорично се противопоставя на подобни действия. Китайските власти призовават Пхенян и Сеул да запазят хладнокръвие и да избягват действия, които водят до повишаване на напрежението на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

Италия

Италия остро осъжда изстрелването на балистични ракети и нарушаването на резолюциите на ООН. Постоянните такива опити и нарастването на ядрения потенциал на Северна Корея са заплаха за международната сигурност, се казва в комюнике на Министерството на външните работи в Рим. Северна Корея трябва да прекрати изпитанията на ракетния си арсенал и да предизвиква международната общност. Италия е готова да подкрепи и най-твърдият и решителен отговор срещу Пхенян, се казва още в коментара.

Германия

Остро осъждаме действията на Северна Корея и не изключваме обсъждането на нови санкции срещу Пхенян, заяви говорителят на германското МВнР Мартин Шефер. Тези действия представляват безотговорна провокация и неоспоримо нарушаване на резолюциите на СС на ООН. Режимът в КНДР заплашва не само сигурността в региона, но и далеч извън границите му, допълва той.

Франция

Северна Корея незабавно трябва да се върне към изпълнението на международните си ангажименти и да престане с изпитанията на балистични ракети, заяви говорителят на френското външно министерство Ромен Надал. Тези действия категорично противоречат на отговорностите, поети от КНДР за ограничаване на ядрената й програма. Пхенян трябва да пристъпи към незабавно прекратяване на ракетната и ядрената си програми, допълва той.

Водещи

Най-четени